Bývalého príslušníka SIS súd oslobodil

28.09.2011 Bratislava

BRATISLAVA 28. septembra (WEBNOVINY) - Bývalý príslušník SIS Michal H., Miroslav J. a Ivan B. boli dnes právoplatne oslobodení spod obžaloby v kauze zbitia právnika Tomáša Kozovského.

Krajský súd v Bratislave totiž zamietol odvolanie prokurátora Generálnej prokuratúry voči februárovému oslobodzujúcemu rozsudku prvostupňového súdu.

Senát Krajského súdu v Bratislave dnes konštatoval, že vo výpovedi expolicajta Juraja Roszíka, ktorý ako jediný usvedčoval obžalovaných, sú rozpory a je nedôveryhodná. Podľa senátu musia existovať aj ďalšie dôkazy a také neboli predložené. Obžalobe sa nepodarilo dokázať, že skutok spáchali obžalovaní, zhrnul senát. Obžalovaní dnes opätovne konštatovali, že sú nevinní.

Proti trojici obžalovaných vo februári na súde vypovedal odsúdený expolicajt Juraj Roszík. Ten si už odpykáva trest za prepadnutie podnikateľa Jána Kubašiaka v jeho dome v Polomke, ktorého vtedy ďalší z páchateľov zastrelil.

Roszík pred senátom Okresného súdu Bratislava 1 potvrdil, že sa zúčastnil aj na bitke právnika, na ktorej sa podľa neho rôzne podieľali obžalovaní Michal H., Miroslav J. a Ivan B. Roszík povedal, že sa pozná s obžalovanými z minulosti, keď spolu pracovali v polícii.

Za bitku dostal odmenu 50-tisíc korún. Keď sa ho prokurátor pýtal, prečo sa rozhodol spolupracovať s políciou pri objasnení tejto trestnej činnosti, Roszík tvrdil, že mu boli na začiatku pripisované skutky, ktoré neurobil a on chce byť súdený za to, čo urobil. „Človek, ktorý sa ocitne v situácii ako ja, padne na úplné dno,“ vyhlásil a dodal, že možno v takej situácii chce ísť človek inou cestou. Obžalovaní jeho slová o skutku označili za lož. „Nikdy sa so mnou nestretol, nekontaktoval," vyhlásil Michal H. Ďalší obžalovaný Ivan B. povedal, že nerozumie, prečo si to svedok všetko vymýšľa.

Poškodený právnik Tomáš Kozovský sa na dnešnom pojednávaní nezúčastnil. Zbitý bol 25. apríla 2006 v Bratislave. Zranenia, ktoré utrpel, si vyžiadali PN do 11. mája 2006.
 

Vyberte región